Men hvordan velger du riktig utendørsbelysning, og hvordan velger du den ene pæren fremfor den andre? De følgende avsnittene vil svare på disse spørsmålene.
Men først, her er en kort beskrivelse av de forskjellige typene utelys og deres navn:
Utendørs lys - dekker alle utendørs lamper og belysning
Utendørs vegglampe - lamper som er installert utendørs på vegger, mur og andre vertikale flater.
Hagelys - fellesbetegnelse for pullerter, bedlamper, utendørs pigglamper og solcellelamper.
Jordspydlampe - utelamper på pigger som skal stikkes ned i bakken.
Spotlight i bakken - spotlights som skal graves ned i bakken eller bygges inn i terrasser, fliser og andre utendørsflater
Vanlige spørsmål om utendørsbelysning
1. Er det plass i utendørslampene til å føre strøm fra lampe til lampe?
Svar: Ja, det er det: Det er oppgitt på den enkelte utelampen om dette er en mulighet. Se under spesifikasjoner og "Looping". Hvis videresløyfing er mulig, kan du "sløyfe" installasjonskabelen til neste lampe. Dette krever mye plass og er derfor ikke et alternativ i alle utendørsarmaturer.
2. Hvilken farge og overflate bør du velge hvis du bor nær sjøen der det er mye salt i luften?
Svar: Vi anbefaler galvaniserte lamper til bruk utendørs ved sjøen og kystnære områder. En galvanisert overflate er robust og beskytter godt mot saltkorrosjon. Hvis du vil ha svart, antrasitt eller en annen farge, bør du ikke velge de billigste utelampene på markedet. Du bør velge armaturer av høyeste kvalitet for å maksimere holdbarheten.
3. Hvilken kabel bruker du for å koble til strømmen?
Svar: Vanligvis brukes en 3x1,5 mm2 installasjonskabel med stive kobberledere.
4. Hva er den billigste måten å installere utelys med sensor på?
Svar: Det er flere måter å få en sensor koblet til lysene dine. Hvis du vil ha det billigste oppsettet, er det forskjellige løsninger du bør vurdere. Du kan velge utendørslamper med vanlige sokler som GU10, E14 eller E27. Med disse utendørslampene kan du velge Philips Hue-lyskilder eller andre Zigbee-lyskilder. Philips Hue-pærene kan styres via en trådløs Hue-sensor utendørs. Alternativt kan du kjøpe andre smarte utelamper som Nordlux Arcus Smart, som kan styres via Bluetooth og en app. I denne serien kan du også kjøpe trådløse sensorer som du enkelt kan koble til lampene. Når det gjelder elektriske installasjoner, kan du lese om hva du kan og ikke kan gjøre her.
5. Hvilket utelys anbefaler dere til innkjørselen min?
Vi anbefaler LED-pullerter til innkjørselsbelysning hvis det ikke finnes veggflater eller andre vertikale flater langs innkjørselen der det er mulig å montere vegglamper. Pullerter kan monteres på jordspyd eller andre faste flater, og kan derfor monteres frittstående der det passer.
Velge utendørslamper og belysning
Før vi kommer inn på hva du må vurdere når det gjelder belysning av hagen eller terrassen din - vil vi gi deg noen råd som er universelle når det gjelder valg av belysning. Det finnes noen tommelfingerregler som kan hjelpe deg med å ta det riktige valget, enten du trenger lys på badet eller i hagen.
Det første du bør tenke på er fargetemperaturen på pærene som skal brukes i hagelampen eller den innfelte spotlighten. Dette er fordi forskjellige typer pærer, som glødepærer, LED-pærer og halogenpærer, avgir forskjellige lysfarger. Det er imidlertid verdt å merke seg at den store forskjellen mellom pærene ikke lenger er så uttalt som den pleide å være.
Tidligere ga de moderne og energieffektive LED-pærene et veldig kaldt lys, noe som ikke var særlig populært. Slik er det imidlertid ikke lenger, og produsentene av LED-pærer har etter hvert fått så god kontroll at fargetemperaturen på LED-pærer nærmer seg den for tradisjonelle glødepærer.
Fargetemperaturen måles i Kelvin, og det er nettopp antall Kelvin som angir om en gitt pære har et kaldt eller varmt lys. Vanligvis har glødepærer rundt 2600 Kelvin, og dette symboliserer standarden for det vi beskriver som et koselig og behagelig lys. Hos WATTOO.DK finner du et stort utvalg av alle typer pærer, og vi selger pærer som har alt mellom 2600 og 3000 Kelvin.
Deretter er det selvfølgelig viktig at du tar hensyn til om pæren din er energibesparende eller ikke. Den store fordelen med LED-pærer i forhold til både glødepærer og halogenpærer er at LED-pæren er veldig energieffektiv og har veldig lang levetid. Tradisjonelle glødepærer har imidlertid blitt bedre, og hvis du foretrekker lyset fra en glødepære, er det nå mulig å finne svært energieffektive glødepærer fra blant annet Philips og Osram.
Integrer utendørsbelysningen i smarthusbelysningen din
Du har sikkert allerede hørt om smarthus. Det høres kanskje vanskelig og komplisert ut for noen, men det er det ikke i det hele tatt. Merker som Philips Hue har gjort det enkelt for deg som forbruker å koble til og kontrollere alle lysene dine.
Hvis du vil ha smart utendørsbelysning, finnes det en rekke måter å gjøre det på. Hvis du leter etter utendørsbelysning med faste lysdioder, bør du først og fremst sjekke om det er mulig å dimme lyset. Hvis det er mulig, kan du enkelt og billig installere en Nordtronic Zigbee-dimmer. Den kan kobles til Philips Hue og kan gi deg mange kontrollalternativer. Hvis du derimot leter etter utendørsbelysning med mulighet for å installere GU10-pærer, kan du kjøpe Philips Hue GU10-pærer, som også enkelt kan kobles til Philips Hue. Disse pærene er også tilgjengelige med muligheten til å endre farge og mye mer.
Utendørslamper med sensorer
Når du har gjort utendørsbelysningen din smart, kan du f.eks. koble til en sensor uten behov for elektriker. Sensorer fra merker som Philips Hue og Lightify kan settes opp trådløst og drives på batteri. Sensorene finnes i utendørsmodeller, slik at de tåler vær og vind.
Hvis du ikke ønsker et smart hjem, har vi også flere utelamper med innebygde bevegelsessensorer. Disse kan styres direkte på lampen. I filteret til venstre kan du velge å se alle modeller med sensor.
For uteplassen
Forhåpentligvis har du nå en bedre forståelse av hvordan du ser forskjell på ulike pærer - og hvordan du velger den du liker best med tanke på fargetemperatur og energibesparelser. Så la oss ta en nærmere titt på hvordan du velger uteplassbelysning.
Det er viktig å ha god belysning på terrassen fordi du sannsynligvis vil tilbringe mye tid der ute når været er på din side. Vanligvis kan du velge mellom innfelte spotlights, underjordiske spotlights eller vegglamper - og de kommer i mange forskjellige design fra mange forskjellige produsenter.
Som en generell regel er det en god idé å blande og matche forskjellige lyskilder - dette gir det mest naturlige og behagelige lyset. Dette er spesielt viktig i rom eller områder der du oppholder deg over lengre tid. Et godt opplyst rom er mer attraktivt og gir et bedre inneklima. Et godt utgangspunkt er derfor å belyse terrassen med både innfelte utespotter (som gir overlys) og veggmonterte lamper som kan lyse opp eventuelle mørke områder. Blandet belysning vil også få rommet eller terrassen til å se større ut enn om du bare bruker takvinduer.
For hagen
Moderne hagelys ser ikke bare fint ut - de forbedrer også hagen og skaper et koselig landskap. Dette er spesielt uttalt hvis du bruker hagelysene dine strategisk, for eksempel for å belyse bestemte trær eller hagefigurer.
Installere utendørsbelysning
Ofte vil en elektriker bruke installasjonskabler som enten stikker ut av veggen der lysene skal plasseres, eller som graves ned i bakken hvis du for eksempel har valgt lys som skal plasseres i et bed.
Hos WATTOO.NO har vi et stort utvalg av moderne hagelamper fra kjente produsenter som Ledpro, Nordtronic og Nordlux. Vi gir deg god mulighet til å variere hagelysene dine, og vi har modeller for både nedgraving og vanlig installasjon. I tillegg har vi flere forskjellige hagespotter som kan fokusere på bestemte områder i hagen din. Dette gir en unik belysning og egner seg spesielt godt til å belyse hagefigurer, vannfontener eller andre gjenstander.
Se alle produkter i kategorien Belysning